Yorick Goldewijk

Yorick Goldewijk (1979) wilde vroeger al muzikant, tekenaar en schrijver worden. Tekenaar is erbij ingeschoten, maar muzikant en schrijver is hij wél geworden. Hij schrijft muziek voor o.a. films en games en brengt vele uren achter zijn piano door.

Ondertussen is hij altijd blijven schrijven. In 2019 kwam zijn eerste boek uit: Billy Plankgas. Al snel verscheen een tweede deel (Billy Plankgas: door de bodem van het heelal) en kwam er een prentenboek uit dat hij samen met zijn vrouw Yvonne Lacet maakte: ‘Hier zijn draken’. 

In 2022 verscheen zijn vierde boek: ‘Films die nergens draaien’. Voor dit boek won Yorick Goldewijk de Gouden Griffel 2022.

Foto: Susan Brooijmans

Aan welk boek uit uw jeugd heeft u goede herinneringen?

Ronja de Roversdochter en De gebroeders Leeuwenhart. Op beide boeken ben ik echt verliefd geweest. Ik wilde al jong schijver worden, maar na het lezen van deze boeken wist ik het zeker.”

Was u vroeger als kind al veel aan het schrijven of had u andere hobby’s?

“Ik schreef al toen ik heel klein was en ik wilde al heel snel schrijver worden. Ik maakte ook al jong muziek en daar wilde ik ook altijd mijn werk van maken.”

Onlangs verscheen uw nieuwe boek ‘De boom die een wereld was’. Kunt u kort vertellen waar dit boek over gaat?

‘De boom die een wereld was’ gaat over dieren die in en rond een grote, oude boom leven. Op het eerste gezicht lijken het misschien doodgewone dieren, maar ze hebben allemaal een bijzonder verhaal te vertellen of een eigenaardig geheim te bewaren…”

In 2022 won u een Gouden Griffel voor uw boek ‘Films die nergens draaien’. Wat heeft deze prijs voor u betekend?

“De Gouden Griffel heeft erg veel betekend. Het is een geweldige erkenning van je werk. ‘Films die nergens draaien’ zal altijd een heel bijzonder boek voor mij blijven en door de Griffel heeft het een veel groter lezerspubliek bereikt. Het is fantastisch om te merken dat zoveel anderen het ook zo mooi vinden.”

Heeft u al plannen voor een volgend boek of project?

” Na ‘De boom die een wereld was‘ verschijnt al snel ‘De chaos in Loïs‘, het kinderboek voor de Maand van de filosofie. En ondertussen ben ik inderdaad ook al met een paar nieuwe ideeën bezig, maar daarover ga ik nog niets vertellen…” 

Heeft u een tip voor jonge lezers (of hun ouders/verzorgers/meester/juf)?

“Zorg ervoor dat je je nieuwsgierigheid nooit verliest!”

Leesleeuw recensie

Wij schreven een recensie over het boek ‘Films die nergens draaien’ van Yorick Goldewijk. Klik hier om deze recensie te lezen.

error: Content is protected !!