Uit elkaar

  • Titel: Uit elkaar
  • Schrijver: Bette Westera
  • Illustrator: Sylvia Weve
  • Jaar: 2019
  • Uitgever: Gottmer
  • Leeftijd: 8 jaar en ouder
  • Thema: emoties, familie

‘Uit elkaar’ is een práchtig boek vol gedichten over liefde die er ooit was, en weer overging. Bekroond met de Gouden Griffel 2019, een Zilveren Penseel 2019 en de Woutertje Pieterse Prijs.

De gedichten zijn raak en ontroerend geschreven, gezien vanuit het kind. De bijzondere illustraties en vormgeving van dit boek maken het echt een pareltje.

Ook de dieren worden niet vergeten, die maken ook heel wat mee qua liefde en afscheid. Zo lees je gedichten over pinguins, zwanen, gieren, spinnen en de koekoek, die echt waar zijn.

Ik zou willen afsluiten met de mooiste strofe of het mooiste gedicht uit dit boek, maar dat is bijna onmogelijk. ‘Niets gemeen’ is prachtig. ‘Goede antwoorden op foute vragen’ is geniaal. ‘Te goeie oren’ is schrijnend. 

Ik heb gekozen voor de laatste strofe uit het gedicht ‘Nooit meer goed’. Omdat dit in een paar zinnen de hoop en het besef laat zien van een kind wiens ouders uit elkaar gaan.

‘Ze waren en ze bleven
heel aardig voor elkaar,
dat wel. Maar toen kreeg mama Koos.
Dat was dus vorig jaar.

Nu gaan ze samenwonen,
in voor- en tegenspoed.
Nu komt het tussen onze echte
ouders nooit meer goed.’
 

Goed om te doen:

Ken je kinderen die een scheiding van ouders hebben meegemaakt, dan is dit een heel mooi boek om voor te lezen. Belangrijk is ook om er daarna samen over te praten. De gevoelens en gedachten van de kinderen komen zo eerlijk en helder naar voren in de gedichten, dat kinderen er veel steun aan kunnen hebben. Het helpt ze misschien om er zelf over te praten. Zorg voor een fijn en vertrouwde setting en laat het uit het kind zelf komen. Komt het niet? Niet erg, dan bekijk je samen de mooie illustraties en lees je de gedichten.

(* Ook heel goed om voor te lezen aan kinderen zonder gescheiden ouders overigens).

Meer boeken van het succesvolle duo Bette Westera en Sylvia Weve:

Website Bette Westera:

Bette Westera

Website Sylvia Weve:

Sylvia Weve

error: Content is protected !!