Tjibbe Veldkamp

Tjibbe Veldkamp (1962) werd geboren in Groningen en studeerde psychologie. Hij werd wetenschapper. Nadat hij in 1990 het boek ‘Het marsepeinen varkentje’ van Russell Hoban las en dit prachtig vond, besloot hij om zelf ook een boek te gaan schrijven. 

Met het verhaal ‘Een ober van niks’ deed hij mee aan een wedstrijd en hij won. Het boek werd uitgegeven met illustraties van Philip Hopman en de schrijver Tjibbe Veldkamp was geboren.

Hij besloot bij de Disneytijdschriften te gaan werken waar hij van alles schreef voor de Donald Duck en de Disneyland. In 2000 vertrok hij bij de Disneyredactie en vanaf dat moment leeft hij van het schrijven.

Zijn prentenboek ‘Kom uit die kraan!!’ met illustraties van Kees de Boer staat in 2024 centraal tijdens actie ‘Geef een prentenboek cadeau’. 

Voor zijn boek ‘De jongen die van de wereld hield’ won hij de Woutertje Pieterse Prijs 2024.

Foto: Wicemice Fotografie

Aan welk boek uit uw jeugd heeft u goede herinneringen?

“Mijn moeder las mij de boeken over Wipneus en Pim voor. Bijvoorbeeld Wipneus en Pim en het plaagmannetje. Die vond ik superleuk.”

Schreef u vroeger al veel of had u andere hobby’s?

“Toen ik op de basisschool zat schreef ik niks. Ik ging liever voetballen. Maar op de middelbare school begon ik in mijn agenda en schriften te schrijven: strips en gedichtjes en toneelstukken, ik vond alles leuk.” 

Uw prentenboek ‘Kom uit die kraan‘ is in mei 2024 te koop voor €2,99 tijdens de actie ‘Geef een prentenboek cadeau’. Hoe belangrijk is volgens u deze actie?

“Heel belangrijk!!! Het is goed voor kinderen om voorgelezen te worden. En het is ook fijn om zelf boeken te hebben. Deze actie helpt daarbij. Dat vind ik prachtig.”

Hoe ziet uw werkplek eruit en heeft u vaste rituelen tijdens het schrijven?

“Ik heb een schrijfkantoortje. Daar is het erg saai. Het heeft een stom uitzicht en er is geeneens internet! Maar dat is juist goed, want om mijn dag een beetje leuk te maken, móét ik wel dingen gaan verzinnen.”

Werkt u op dit moment aan een nieuw boek of project?

“Ja, ik ben aan het nadenken over een nieuw boek. Maar ik weet nog niet of wat ik bedacht heb leuk is of stom.”

Heeft u een boodschap of tip voor jonge lezers (of hun ouders/verzorgers/meester/juf)?

“Als je de pech hebt dat je een boek leest dat je echt niet leuk vindt, stop dan gewoon met lezen en zoek een boek dat je wel leuk vindt. Want die zijn er ook! Op die manier lees je alleen leuke boeken.”

Leesleeuw recensie

Wij schreven een recensie over het boek ‘De jongen die van de wereld hield‘ van Tjibbe Veldkamp. Klik hier om deze recensie te lezen.

Meer boeken van Tjibbe Veldkamp:

error: Content is protected !!