Selma Noort

Selma Noort (1960) werd geboren in Leiden en was als kind een echte boekenwurm. Ook schreef ze toen al korte verhaaltjes, zo netjes mogelijk in een schriftje. Haar echte eerste boek (‘Ik hoef niet op schoot’) schreef ze in 1979 toen ze op de Leidse Haanstra Kweekschool voor kleuterleidsters zat. In 1980 behaalde ze haar akte kleuteronderwijs en vertrok naar de Verenigde Staten. Daar volgde ze een secretaresseopleiding en had verschillende banen. Toch keerde ze weer terug Nederland omdat ze het schrijven miste. Sinds 1990 is Selma Noort fulltime schrijver.

In het begin van haar carrière schreef ze realistische boeken voor wat oudere kinderen. Nadat ze zelf kinderen kreeg ging ze voor een jongere doelgroep schrijven, onder andere de boekjes voor beginnende lezers bij uitgeverij Zwijsen. 

Selma Noort heeft inmiddels verschillende prijzen gewonnen, waaronder de Thea Beckman prijs voor ‘De zee kwam door de brievenbus’ en een Zilveren Griffel voor ‘Eilandheimwee’.

Naast schrijver is Selma Noort ook kunstschilder/tekenaar. Haar laatste boeken bij uitgeverij Leopold heeft ze zelf geïllustreerd. Haar werk is hier te bekijken.

Selma Noort heeft drie zoons, een kleindochter en een kleinzoon. Ze woont in Alphen aan de Rijn.   

Wat is uw favoriete kinderboek?

“De boeken die het meest indruk op mij maakten waren eigenlijk geen kinderboeken. Het waren boeken zoals ‘Kees de jongen’. Een boek dat mij als mens het meest heeft beïnvloed is ‘Mens of wolf’ van Ann Rutgers van der Loeff.” 

Was u vroeger al veel aan het schrijven of had u andere hobby’s?

“Ik las erg veel, en tekende heel graag. Verder speelde ik heel veel buiten met de kinderen uit de straat.”

Dit jaar herdenken we 70 jaar Watersnoodramp. Uw boek ‘De zee komt door de brievenbus’ gaat daarover. Hoe kwam dit boek tot stand? En wat bleef u het meest bij tijdens het schrijven van dit boek?

“Het verhaal in ‘De zee kwam door de brievenbus’ werd mij verteld door mijn vriendin Lia (Liesje in het boek). Zij maakte de ramp mee als achtjarig meisje. Samen gingen we naar het dorp Kruiningen waar zij toen woonde, en hebben we ook het Watersnoodmuseum bezocht om te zien of zij hierdoor nog meer herinneringen kon bovenhalen. Behalve met Lia heb ik ook gepraat met andere ouderen uit het dorp Kruiningen, en heb ik veel gelezen en opgezocht over het verloop van de ramp.”

Bent u momenteel met een nieuw boek of project bezig?

“Ik ben bezig met een nieuw boek. Het is nog in een beginfase. Ik kan er nog niets over vertellen.”

Hoe ziet uw werkplek eruit?

“Ik heb een werkhoek (grote tafel, boekenkasten) in de open ruimte die mijn huis is. Het is rustig en fijn werken.”

Wat is uw boodschap of tip voor jonge lezers?

“Door lezen leer je andere mensen kennen, andere plaatsen, andere werelden. En je leert veel taal zodat je precies kunt praten, begrijpen en uitleggen. Zoek leuke boeken, maar niet alleen maar ‘lollig’. Lees ook boeken die jou serieus nemen en waarin je leest over van alles wat kinderen kan overkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.”

Leesleeuw recensies

Wij schreven een recensie over het boek ‘Koningskind’ van Selma Noort. Klik hier om de recensie te bekijken. 

Ook over ‘De zee kwam door de brievenbus’ schreven we een recensie. Klik hier om deze te bekijken. 

Meer boeken van Selma Noort:

error: Content is protected !!