Pim Lammers

Pim Lammers (1993) studeerde politicologie en Nederlandse taal & cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. In 2017 verscheen zijn eerste prentenboek: ‘Het lammetje dat een varken wilde zijn’. Dit boek viel meteen in de prijzen. Het werd in 2018 bekroond met een Zilveren Griffel, daarmee werd Pim Lammers op 24-jarige leeftijd de jongste winnaar van een Zilveren Griffel ooit. Ook was dit prentenboek het allereerste Nederlandse transgender-prentenboek ooit.

Naast prentenboeken schrijft Lammers ook gedichten, onlangs gebundeld in zijn boek ‘Ik denk dat ik ontvoerd ben’. Daarnaast schrijft hij poëzie en korte verhalen voor volwassenen en werkt hij als recensent voor o.a. queerboeken.nl

Diversiteit speelt een belangrijke rol in zijn werk. In 2022 ontving hij een van de eerste Boer Boris Premies voor zijn inspanningen voor een diverser kinderboekenlandschap. 

Foto: Renée de Groot

Aan welk boek uit je jeugd heb je goede herinneringen?

“Eén van de belangrijkste boeken was See you in Timboektoe van Carry Slee. Toen ik tien jaar oud was, werd ik voor het eerst verliefd – Op Nick, een jongen uit mijn klas. Dat was ongelofelijk verwarrend, want ik wist niet dat jongens verliefd konden worden op jongens. Ik dacht daarom dat ik de enige was die zoiets voelde! Totdat ik een paar jaar later dat boek van Carry Slee las. Eén van de personages, Brian, wordt daarin verliefd op zijn beste vriend. Het boek ging dus over mij! Voor het eerst las ik over een jongen die net als ik verliefd werd op een andere jongen. Deze belangrijke leeservaring wil ik aan álle kinderen geven.”

Las je zelf vroeger als kind veel of had je andere hobby’s?

“Ik schreef op de basisschool al erg veel. Ik bedacht avonturen die mijn knuffeldieren beleefden en ik schreef sprookjes waarin ik zelf de held speelde. Ik droomde er toen ook al van om échte boeken te maken en ging soms zelfs covers ontwerpen. Naast het schrijven was ik ook veel aan het lezen. Ik ging meerdere keren per week naar de bibliotheek en kwam dan vaak met stapels boeken thuis.”

Diversiteit speelt een belangrijke rol in je werk. Hoe vind je dat het gesteld is met diversiteit in de Nederlandse kinderboeken?

“Er verschijnen gelukkig steeds meer kinderboeken waarin diversiteit een rol speelt, vooral ook veel vertalingen uit het buitenland. Voor de website queerkinderboeken.nl heb ik er veel mogen lezen die over gender- en seksuele diversiteit gaan. Twee van mijn favorieten zijn Julian is een zeemeermin en King en de drakenvlinders. Ondanks deze pareltjes is er nog wel veel werk aan de winkel, maar ik merk dat mijn collega’s en uitgeverijen het steeds belangrijker vinden. Ik heb dus goede hoop voor de toekomst!

Hoe ziet je werkplek eruit?

“Als ik echt geconcentreerd wil gaan schrijven, ga ik een weekje op ‘schrijfvakantie’. Vaak boek ik daarvoor een vakantiehuisje ergens in de natuur,  weg van alles en iedereen. Daar kan ik in alle rust schrijven, zonder deadlines of afspraken. Soms ga ik ook langer en verder weg, zo heb ik ooit een maand in een klein Fins dorpje gezeten en vorig jaar had ik een residentieplek in Ljubljana.” 

Werk je op dit moment aan een nieuw boek of project?

“Ik ben met erg leuke projecten bezig. Aankomende zomer verschijnt bijvoorbeeld mijn nieuwste boek, een prentenboek samen met de geweldige Hedy Tijn. Verder ben ik met wat losse gedichten bezig en hoop ik later dit jaar de eerste versie van een 10+-boek af te maken. ” 

Wat is je boodschap of tip voor jonge lezers?

“Ik wil laten zien hoe mooi en divers de wereld is, dat er zó veel meer mogelijk is dan de meeste mensen denken. De belangrijkste boodschap in bijna al mijn boeken is dat je altijd jezelf moet kunnen zijn. Op deze manier wil ik kinderen een thuis bieden in kinderliteratuur. Het is zo belangrijk dat ieder kind zichzelf kan herkennen in een kinderboekpersonage – kinderen van kleur, kinderen in een rolstoel, meisjes die verliefd worden op meisjes, jongens die zo nu en dan make-up willen dragen. Elk kind verdient een eigen rolmodel!”

Leesleeuw recensie

Wij schreven een recensie over het boek ‘Ik denk dat ik ontvoerd ben’ van Pim Lammers. Klik hier om deze recensie te lezen.

Ook schreven wij een recensie over het boek ‘Een tent vol lol’, deze kun je hier lezen. 

error: Content is protected !!