Philip Hopman

Philip Hopman (1961) groeide op in Egmond en tekende als kind al graag. Op aanraden van zijn tekenleraar op de middelbare school deed hij toelating voor de Rietveld Academie en hij werd tot zijn grote vreugde toegelaten. In 1985 studeerde hij af en volgde hij onder andere lessen illustratie bij Thé Tjong Khing. In 1988 verscheen zijn eerste kinderboek: ‘Een reuze heksentoer’. 

Rond die tijd ontmoette hij Hans Hagen met wie hij de boekenserie ‘Jubelientje’ maakte. Ook maakte hij hij samen met Marjet Huiberts de serie rondom ‘Ridder Florian’. Het meest bekend is Philip Hopman van de populaire boekenserie ‘Boer Boris’, geschreven door Ted van Lieshout.

Zijn werk bleef niet onopgemerkt. In 1999 won hij een Zilveren Griffel voor ’22 wezen’ (geschreven door Tjibbe Veldkamp) en in 2022 won hij de Max Velthuijs-prijs, een driejaarlijkse oeuvreprijs voor Nederlandse illustratoren. 

Philip Hopman woont in Egmond met zijn vriend, hond en vele andere dieren. Zijn drie kinderen heten Boris, Berend en Sam.

Aan welk boek uit uw jeugd heeft u goede herinneringen?

“Er waren in mijn jeugd niet veel boeken en ik las dan ook niet veel. Ik keek naar de tekeningen uit ‘Alleen op de wereld’ maar las het pas decennia later.”

 

Tekende u vroeger als kind al veel of had u heel andere hobby’s?

“Ik tekende heel veel, maar er is helaas weinig van bewaard gebleven. Ook speelde ik veel buiten, in de duinen.”

Onlangs verscheen ‘Boer Boris en de sneeuwpop Wat maakt deze serie zo ontzettende populair volgens u?

“De serie is zó populair omdat Ted van Lieshout, de schrijver, en ik er met enorm veel liefde aan werken. Mijn zoon Boris, 17 inmiddels, wou toen hij 4 was boer worden. Daar wilde ik wel een boekje over maken. Dat het zo’n populaire serie zou worden konden we toen niet bevroeden.”

Bent u op dit moment met een nieuw boek of project bezig?

“Er komt uiteraard een nieuw deel van Boer Boris!”

In 2022 won u de Max Velthuijsprijs, een driejaarlijkse oeuvreprijs voor Nederlandse illustratoren. Als u terugkijkt op uw werk, waar bent u dan het meest trots op? En heeft u een specifieke prent die extra dierbaar is voor u?

“Ik denk dat ik het meest trots ben op het feit dat dit allemaal uit mijn eigen hand is gekomen. De prijs is een beloning voor mijn volharding; er waren zeker momenten van twijfel. Er is niet zozeer één prent waar ik specifiek trots op ben, dat zijn er verschillende (en een heleboel die beter hadden gekund).”

Wat is uw wens of goede voornemen voor 2024?

“Er zijn nog veel plannen voor nieuwe Boer Boris titels, daar gaan we zeker mee door. Daarmee dragen we een klein beetje bij aan de (verbale) ontwikkeling van een kind, en zorgen we voor een moment van intimiteit tussen kind en voorlezer. Dat maakt ons leven dan weer zinvol!”

Leesleeuw recensie

Wij schreven een recensie over het boek ‘Boer Boris en bakkertje Bart’ van Philip Hopman en Ted van Lieshout. Klik hier om deze te lezen.

Meer boeken van Philip Hopman:

error: Content is protected !!