Noëlle Smit

Noëlle Smit (1972) is geboren in Alkmaar en studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. In eerste instantie koos ze voor grafisch vormgeven, daarna maakte ze de overstap naar illustratieve vormgeving. In 1999 rondde ze haar studie af en sindsdien is ze werkzaam als freelance illustrator. 

Ze werkt samen met bekende en succesvolle auteurs, maar maakte ook haar eigen prentenboekenserie. Deze serie bestaat inmiddels uit drie delen: ‘Naar de markt’, ‘In de tuin’ en ‘Aan zee’. 

In 2011 werd haar prentenboek ‘Fiet wil rennen’ (geschreven door Bibi Dumon Tak) verkozen tot Prentenboek van het jaar. Voor het boek ‘Vuilnisvarkens Job en Bob’ (geschreven door Tjibbe Veldkamp) won ze in 2021 een Zilveren Penseel. Onlangs won ze samen met Janneke Schotveld de Kinderboekwinkelprijs voor het boek ‘De eekhoorn legt een ei en andere fabels’. 

Aan welk boek uit uw jeugd heeft u goede herinneringen?

“Ik was vroeger dol op strips. Ik hield van de plaatjes en het wisselende ritme van de scenes op de pagina’s. En dan bij voorkeur de boeken van Hergé. Alle Kuifje strips heb ik verslonden. Ik leende ze bij de bibliotheek. Mijn allereerste eigen Kuifje was ‘De zwarte rotsen’. Die vond ik zo spannend. Daarna heb ik ze gespaard tot ik de hele serie bij elkaar had. Maar lezen en begrijpen kon ik ze nog maar half. Ik was gewoon verliefd op de tekeningen. Later begon ik ook de verhalen te begrijpen en vond ik het nog mooier.”

“Qua lezen heeft de GVR van Roald Dahl grote indruk gemaakt.”

Was u vroeger al veel aan het tekenen of had u ook andere hobby’s?

“Zolang ik me al kan herinneren ben ik aan het tekenen. Ik was een introvert en verlegen meisje dat graag in een hoekje haar eigen dingetjes deed. En tekenen ging me goed af dus dat viel mooi samen.”

Hoe ziet uw werkplek eruit?

“Wanneer ik met een nieuw project start wil ik altijd opgeruimd en fris beginnen. Het tafelblad is schoon en overzichtelijk. Ook op mijn computer is het bureaublad opgeruimd. Het voorgaande project moet als het ware weggepoetst worden en een leeg bureau helpt daarbij. Gaandeweg begint het daarna ‘dicht’ te lopen met allerlei pennen, potloden, verfbakjes en vellen papier met schetsen en kleine notities. Wanneer het voor een ander een gigantische zooi begint te worden, ligt voor mij alles precies waar het liggen moet en werk ik naar het einde van mijn project. En daarna begint het hele circus weer opnieuw.”

Onlangs won u samen met Janneke Schotveld de Kinderboekwinkelprijs 2022, met het boek ‘De eekhoorn legt een ei en andere fabels’. Gefeliciteerd! Wat is uw favoriete fabel uit het boek? En krijgt deze samenwerking met Janneke Schotveld nog een vervolg?

“Ik vind de fabel van Gregorius de Krekel erg mooi. Niet alleen ben ik erg blij met de prent van de bever en de krekel. Ook vind ik de boodschap op een hilarische manier bedacht en verteld door Janneke. Je kan nog zo goed zijn in iets. De aller-aller-allermooiste aria’s zingen. Maar als je andere belangrijke dingen of dieren uit het oog verliest kan het verkeerd aflopen. Heel bijzonder hoe Janneke deze boodschappen in fabels heeft weten te verpakken. En heerlijk voor mij om al die dieren een snuit, snavel en karakter te geven.”

“Of er een vervolg van komt? Wie weet!”

Werkt u op dit moment aan een nieuw boek of project?

“Er staan een aantal projecten op de agenda en momenteel werk ik aan een nieuwe bewerking van een versje van Annie M.G.Schmidt tot prentenboek. Welke dat is ga ik nog niet verklappen.”

Wat is uw boodschap voor jonge kinderen?

“Doe wat je leuk vind. Dat klinkt natuurlijk heel gemakkelijk, maar begin gewoon. Je hoeft geen Picasso te zijn of worden om een mooie tekening te maken. En hoe meer je oefent op iets, hoe beter je wordt. Als iets mislukt is dat helemaal niet erg. Dan begin je gewoon opnieuw en dan wordt het vaak beter. Maar vaak schuilen in de ‘ongelukjes’ juist de leukste prenten, is mijn ervaring.”

Leesleeuw recensie

Wij schreven een recensie over het boek ‘Aan zee’ van Noëlle Smit. Klik hier om de recensie te bekijken. 

Ook schreven wij een recensie over:

Meer boeken van Noëlle Smit:

error: Content is protected !!