Miriam Bos

Miriam Bos is kunstenaar en illustrator. Ze studeerde aan de kunstacademie en later behaalde ze ook haar diploma beeldende kunst. Niet lang daarna vertrok ze naar Californië om kunst en animaties te maken voor het bedrijf van haar familie. Miriam kwam erachter dat dit niet haar doel in het leven was en keerde terug naar Nederland. Hier ging ze lekker aan de slag in haar studio aan huis en in maart 2022 verscheen haar eerste prentenboek: ‘Help! Een verrassing!’. Het vervolg ‘Cadeautje!’ verscheen een jaar later.

Naast illustraties voor prentenboeken ontwierp Miriam de Decemberzegels van 2022 en kun je haar werk vinden op o.a. servies en stationary.

Het boek ‘Help! Een verrassing!’ is uitgeroepen tot Prentenboek van het jaar en staat centraal tijdens de Nationale Voorleesdagen 2024. 

 

Foto: Sandra Smulders – Fotografie Vormgoed

Aan welk boek uit uw jeugd heeft u goede herinneringen?

“Het ligt er een beetje aan over welke leeftijd we het hebben. 

Toen ik een jaar of zes was, was ik erg weg van de boekenreeks van Sproetje, geschreven door Ursula Beckert. Die verhalen gaan over een ondeugende kabouterjongen die in een bos woont en avonturen beleeft met de buurtdieren. Vooral de illustraties vond ik prachtig.

Rond een jaar of 10 was ik helemaal weg van De GVR en Matilda van Roald Dahl. Het was denk ik een gelijke strijd. De ene keer was de GVR mijn lievelings. En de andere keer was het Matilda. Ik kon gewoon niet kiezen.

En op latere leeftijd was mijn all-time favoriete boek Heksenkind (en ook Juniper) van Monica Furlong. Dat is altijd wel zo gebleven.”

Las en tekende u zelf vroeger als kind al veel of had u andere hobby’s?

“Ik was continu aan het tekenen of schrijven. Ook hield ik veel van knutselen. Dat deden we regelmatig samen met mijn moeder en mijn zusje. Ik heb er altijd van gehouden om verhaaltjes te schrijven, maar tekenen is toch altijd wel mijn grootste passie geweest. Tegenwoordig vind ik het ook erg leuk om keramieke dingen te maken zoals plantenpotten en servies. Lekker kliederen met klei. Maar het decoreren van mijn baksels vind ik toch stiekem nog het leukst.”

Uw boek ‘Help! Een verrassing!’ is uitgeroepen tot Prentenboek van het jaar 2024 en staat centraal tijdens de Nationale Voorleesdagen in januari. Een hele eer, gefeliciteerd! Kunt u kort vertellen waar het boek over gaat?

“Allereerst, heel erg bedankt! Het is ook echt wel een eer hoor. En er komt best nog veel bij kijken vanuit CPNB.

Wat betreft het verhaal:
Het gaat over August de Vos die zich zorgen maakt. Suusje Eekhoorn komt hem straks ophalen maar ze wilde niet verklappen wat ze gaat doen. En August? Die maakt zich zorgen, want hij houdt helemaal niet van verrassingen. Zijn verbeelding gaat met hem aan de haal en hij beeldt zich allerlei situaties in die hij ongemakkelijk of eng vindt. Hij wordt ineens zó bang dat hij zich snel verstopt. Gelukkig is hij niet zo goed in verstoppen en ziet Suusje direct waar hij zit. Ze neemt hem mee en het blijkt dat ze gaan picknicken. August vindt het een fantastisch leuke dag, en Suusje is daar zo blij om dat ze hem direct opnieuw uitnodigt. En opnieuw is het een verrassing.

Ik vertel het verder niet in woorden, maar in de allerlaatste illustratie van het boek kan je aan de snuit van August al zien dat hij zich opnieuw zorgen begint te maken.”

Inmiddels is ook ‘Cadeautje‘ verschenen. Kunnen we nog meer boeken over de vrienden August en Suus verwachten of werkt u op dit moment aan een ander boek?

“Ik krijg die vraag regelmatig, en ik heb een nieuw idee klaarliggen, dus wie weet. Als Lemniscaat mijn concept leuk vindt, komt er misschien een derde prentenboek met de twee vriendjes. Ik vind het niet erg, want ik schilder ze met heel veel plezier.

Ook heb ik voorzichtige stappen gemaakt in het schrijven van een jeugdboek. Ik weet nog niet of dit echt iets zal worden hoor, want het is voor het eerst dat ik me aan een langer verhaal waag. Maar je weet maar nooit.”

Hoe ziet uw werkplek eruit en heeft u vaste rituelen tijdens het schrijven en illustreren?

“Mijn studio is de tuinkamer van ons huis. Het is een L-vormige kamer met een wasbak en heeeeel veel dingen die overal en nergens liggen. Her en der liggen al-dan-niet-affe projecten en losse papiertjes met ideetjes en schetsen. Er liggen schetsboeken en vellen met uitgewerkte illustraties. En ik heb een behoorlijke verzameling paletten vol verf, tubes en flesjes, en ander tekenmateriaal. Op mijn tafel verzamel ik dagelijks een indrukwekkend aantal theemokken die ik ’s avonds braaf weer naar de keuken breng..eh..als ik er aan denk. Aan het plafond hangen bunting vlaggetjes die ik ooit maakte voor mijn booth in Surtex (New York) een aantal jaren geleden. Aan de muren hangen dingen die me inspireren. En in de meest donkere hoek staan twee boekenkasten die compleet zijn volgestouwd met boeken en spelletjes. Het is allemaal heel kleurig en vrolijk, en een tikje chaotisch.

Ik heb overigens niet echt een vast ritueel om te schrijven of illustreren. Wel maak ik de avond van te voren een soort dagplanning zodat ik een idee heb van wat ik wil gaan doen. Maar dat vul ik meestal flexibel in. Net waar ik zin in heb, of net wat prioriteit heeft.”

In het kader van de Voorleesdagen: heeft u een ultieme voorleestip voor alle ouders, opa’s/oma’s en leerkrachten die dit lezen?

“Er is een boek dat me ontzettend aan het lachen maakte toen ik het voor het eerst las, mede door de humor en de geweldige illustraties van Marc Boutavant. Het heet ‘Kietel nooit een Tijger’ van Pamela Butchart. Op het hoogtepunt van het verhaal kom je op een uitklapbare illustratie terecht die een hilarische scene laat zien. Alles gaat als in een kettingreactie mis, en ik kan me zo voorstellen dat het heerlijk is om dit aan je leerlingen of (klein)kinderen voor te lezen omdat je ze actief mee kan laten kijken en dingen aan kan laten wijzen. Maar het is ook geweldig leuk omdat er humor in zit en omdat het verhaal heel luchtig is. Je wordt vrolijk van het boek.”

Leesleeuw recensie

Wij schreven een recensie over het boek ‘Help! Een verrassing!’ van Miriam Bos. Klik hier om deze recensie te lezen.

Boeken van Miriam Bos op een rijtje:

Klik hier om naar de site van Miriam Bos te gaan.

Bekijk hier een leuke minidocu over Miriam Bos.

error: Content is protected !!