Marit Törnqvist

Marit Törnqvist (1964) werd geboren in het Zweedse Uppsala en verhuisde op haar vijfde naar Nederland. Ze groeide op in Bussum en woont inmiddels in Amsterdam. Een groot deel van het jaar brengt ze door in Zuid-Zweden, tussen de bossen en meren.

Marit volgde van 1982 tot 1987 de illustratie-opleiding aan de Gerrit Rietveld academie in Amsterdam. Ze werd na haar eindexamen direct aan Astrid Lindgren gekoppeld en heeft veel werk van haar mogen illustreren.

Haar eerste zelfgeschreven boek verscheen in 1995: Klein verhaal over liefde, wat haar meteen een Zilveren griffel opleverde. Verschillende prijzen volgden, waaronder een Gouden Penseel voor haar illustraties in ‘Pikkuhenki’ van Toon Tellegen. 

Identiteit, afkomst en migratie zijn veelvoorkomende thema’s in het werk van Marit Tornqvist. 

Foto: Chris van Houts

Wat is uw eigen favoriete kinderboek?

“Mijn favoriete kinderboek is De gebroeders Leeuwenhart van Astrid Lindgren.”

Las u zelf vroeger als kind veel of tekende u liever?

“Ik las wel, maar ik was niet een echte boekenverslinder. Ik hield wel heel erg van schrijven en tekenen en allerlei dingen knutselen. Ik was altijd iets aan het maken.”

Haalt u veel inspiratie uit uw thuisland Zweden?

“Ik denk dat ik altijd wel op de één of andere manier inspiratie haal uit dat ik twee landen heb. In de Astrid Lindgren boeken die ik heb geïllustreerd is het echt heel zichtbaar – ik teken daar Zweden. In mijn eigen geschreven boeken is het meer het gevoel van niet echt 100% ergens bijhoren wat ik vaak beschrijf.” 

Kunt u iets vertellen over uw nieuwste boek ‘Schildpad en ik‘?

“Schildpad en ik’ is een prentenboek waar ik een paar jaar aan heb gewerkt. Het is eigenlijk een verhaal in een verhaal. Een opa vertelt het aan zijn kleinzoon en het gaat over het hele leven van die opa – vanaf het moment dat hij toen hij 5 jaar werd een piepklein schildpadje kreeg. Die bleek meer dan 100 jaar te kunnen worden. De schildpad kon niet alleen heel erg oud worden maar ook heel erg groot. Dat was leuk en lastig tegelijk dus dat heeft allemaal gevolgen gehad voor het leven van opa. Ik wil eigenlijk niet teveel verklappen over het verhaal, maar het eindigt in elk geval heel erg goed.”

Wat is uw boodschap of tip voor jonge lezers?

“Ik denk dat je nooit het gevoel moet hebben dat je ‘moet’ lezen. Maar ik denk wel dat het leuk is om heel veel soorten boeken uit te proberen, want hoe meer je leest, hoe gemakkelijker je leest. En als je een boek niet goed vindt, leg het dan alsjeblieft weg na een bladzijde of 25. Niet elk boek is leuk voor iedereen…”

Leesleeuw recensies

Wij schreven een recensie over het boek ‘Jij bent de liefste’ van geschreven door Hans en Monique Hagen, geïllustreerd door Marit Törnqvist. Klik hier om de recensie te bekijken.

Ook is de recensie van ‘Spelen tot het donker wordt’ op onze website te vinden. Klik hier om deze recensie te bekijken. 

Onze recensie van ‘Schildpad en ik’ kun je hier vinden.

Meer boeken van Marit Törnqvist:

error: Content is protected !!