Marieke ten Berge

Marieke ten Berge tekende als kind al urenlang en was altijd bezig om nieuwe dingen te bedenken. Ze is opgeleid als ontwerper bij een trendbureau in de home- en decoratiebranche. Pas later is ze zich op illustraties gaan richten en is ze van het vak gaan houden. Het bedenken en uitwerken van haar fantasie en die op papier tot leven brengen, vindt ze het mooiste wat er is.

Marieke haalt haar inspiratie uit de natuur. Het liefst is ze in het hoge noorden. Ze houdt van de ongerepte natuur en het klimaat boven de poolcirkel. 

Voor haar boek Noord werd in 2022 bekroond met een Zilveren Penseel.  

Aan welk boek uit je jeugd heb je goede herinneringen?

Pluk van de Petteflet. Mijn ouders lazen hem voor, eindeloos vaak heb ik hem van de bieb geleend. En ik weet nog dat ik er toen een voor mezelf kreeg van Sinterklaas. Ik was zo blij! Een Pluk voor mezelf!”

Was je vroeger al veel aan het tekenen of had je heel andere hobby’s?

“Ja, altijd. Ik speelde ook wel met speelgoed hoor, maar dan knutselde en tekende ik er van alles bij. Maar tekenen was wat ik toch altijd en overal deed.”

We hebben al mogen genieten van onder andere Noord en Polder. Ben je op dit moment bezig met een nieuw boek of project?

“Ik heb net een prentenboek afgerond over een Poolvos in het hoge noorden: Rana. Dit boek verschijnt eind oktober bij Lemniscaat. Is echt heel tof geworden (al zeg ik het zelf).

Op dit moment werk ik aan een boek met Arjan Dwarshuis, misschien kennen jullie hem wel van de radio en van de vogelspotcast. 

Ook ben ik net gestart met het derde deel in de serie van Noord en Polder. Daar werk ik aankomende winter en in het nieuwe jaar aan.”

Heb je een favoriete prent of is er een prent die extra dierbaar is voor je?

“De papegaaiduikers in Noord. Dat is waar het hele boek mee begonnen is. Ze zijn mijn lievelingsvogels en ik ben begonnen met lino’s van ze te maken. Toen kwam het idee een boek te maken van al die bijzondere dieren die hoog boven de poolcirkel leven.

En in Rana zit ook een plaat met het noorderlicht die voor mij speciaal is. Omdat het is op de plek waar ik heel graag kom: Spitsbergen.”

Hoe ziet je werkplek eruit en heb je vaste rituelen tijdens het illustreren?

“Mijn werkplek is meestal heel rommelig omdat ik meerdere dingen tegelijk doe. Niet handig, maar het past wel bij mij. Mijn atelier is in een oude stal, die hebben we opgeknapt tot woning en het voorste deel is mijn atelier. In het midden een grote drukpers en aan beide kanten twee werktafels, een om te schilderen en een met de computer. Verder hangt er heel veel werk en foto’s aan de muur.

Als de kinderen naar school zijn vertrokken start mijn werkdag. Eerst koffie en dan zet ik meestal radio 1 aan. Ook luister ik graag (harde) muziek. Punkrock, hardcore. Maar als ik veel aan mijn hoofd heb vind ik een praatprogramma of een podcast ook heel fijn. Soms even mail wegwerken en bestellingen inpakken. Maar het grootste deel van de dag ben ik aan het illustreren. Met lino’s begint dat met schetsen, op de plaat overzetten, snijden, inkten en dan pas afdrukken. 

Eigenlijk is alleen de start van de dag telkens hetzelfde, maar de rest wisselt steeds. En dat is ook superleuk.”

Heb je een boodschap of tip voor jonge lezers (of hun ouders/meester/juf)?

“Ik hou nu wel van lezen, maar als kind vond ik het vreselijk en kostte het me heel veel tijd en energie. Maar doordat ik toch telkens moest lezen (mijn vader is onderwijzer) ben ik het veel fijner gaan vinden. En doe ik het nu heel graag. Heerlijk om even te ontsnappen in een spannend verhaal, of meer te leren over een onderwerp. 

Alle drie mijn kinderen zijn zwaar dyslectisch, maar door ze leuke boeken aan te bieden, met veel beeld en vlotte verhalen, zijn ze het ook gaan waarderen. Ze zijn nog steeds geen grote lezers, maar soms is een luisterboek of voorgelezen worden toch ook heel fijn. Maar beeld is voor hen het allerbelangrijkste. 

Mijn boodschap is dus; zoek boeken in een thema die echt je interesse hebben, met leuke illustraties, en leg jezelf geen druk op. Wat maakt het uit dat je langzamer leest dan een ander? Als je maar plezier hebt en kunt verdwalen in de mooie verhalen die geschreven worden.”

Leesleeuw recensie

Wij schreven een recensie over het boek ‘Noord’ van Marieke ten Berge. Klik hier om deze recensie te lezen.

Meer boeken van Marieke ten Berge:

error: Content is protected !!