Linde Faas

Linde Faas (1985) studeerde aan de kunstacademie van Breda. In 2008 rondde ze haar opleiding cum laude af en ging ze aan het werk als kinderboekenillustrator. Ze illustreerde boeken voor onder andere Pieter Koolwijk, Griet op de Beeck, Tonke Dragt en Rindert Kromhout. 

In 2018 kwam haar eerste eigen boek uit: ‘Ik neem je mee’. Daarna volgden ‘De jongen en de walvis’, ‘Waar is Grote Broer?’ en ‘Ergens in de sneeuw’. Voor ‘Waar is Grote Broer’ ontving ze een Bronzen Griffel.

Sinds 2017 woont Linde Faas in het noorden van Noorwegen, samen met haar man. Ze wordt geïnspireerd door de prachtige natuur, dit zie je terug in haar werk. 

Wat is je favoriete kinderboek?

“Mijn lievelingsboek als kind was ‘Het Moswoud’ van Brian Jacques. Het was ontzettend spannend en avontuurlijk en ik vond het geweldig dat het is geschreven vanuit het perspectief van dieren. Ik kan me nog goed herinneren dat elke keer nadat er een spannend avontuur was geweest, er een feest werd gehouden waar allerlei eten werd bereid en opgediend. Echt de meest bijzondere gerechten kwamen voorbij. De manier waarop de schrijver dit beschreef vond ik zo heel bijzonder.”

Tekende je vroeger al veel of had je andere hobby’s?

“Ik teken al zolang ik me kan herinneren. Als kind tekende ik zoveel ik maar kon, en overal. Thuis, in de klas, als ik bij vriendjes of vriendinnetjes op bezoek was. En buiten in de natuur, met een stokje in het zand op het strand, of in het bos.”

Hoe ziet jouw werkplek eruit?

“Behoorlijk chaotisch, haha! Ik heb een grote houten werktafel waar allerlei verf, papier, potloden en potjes inkt op rondslingeren. Aan de muur hangen schetsen, kleurtesten en illustraties die me inspireren. Ik heb een heel mooi uitzicht op een paar hele mooie dennenbomen, dus het voelt altijd alsof ik midden in een bos zit als ik aan het werk ben.”

Onlangs verscheen ‘Ergens in de sneeuw’. Kun je iets over dit boek vertellen?

“Ik woon sinds 2017 in het noorden van Noorwegen en ik ben helemaal gek op de prachtige winters hier in het noorden. Sinds ik hier ben gaan wonen, droomde ik van het idee om een prentenboek te maken over de magie van de Noorse winter.”

“Het verhaal gaat over een meisje, Sofie, dat heel graag kerst wil vieren, maar haar vader heeft het te druk met zijn werk. Overal in de stad zijn mensen in kerststemming, het licht en de warmte stralen je van achter de ramen toe. Behalve bij Sofie thuis. Ze besluit naar buiten te gaan, op zoek naar iets fijns en magisch. In een sneeuwstorm komt ze een eland tegen, die haar meeneemt naar een magische winterwereld. Daar vindt ze een klein eenzaam dennenboompje en besluit ze samen met de bosdieren haar eigen kerstfeest te creëren. Er ontbreekt alleen nog iets heel belangrijks..”

Ben je op dit moment met een nieuw project bezig?

“Op dit moment werk ik aan het nieuwste verhaal van Pieter Koolwijk. Het is het laatste deel in het drieluik rondom Gozert, het hoofdpersonage uit het boek ‘Gozert’ dat in 2021 de Gouden Griffel heeft gewonnen. Het is een prachtig en ontroerend verhaal en voor mij een heel bijzonder project om te illustreren.”

Wat is je boodschap voor jonge lezers?

“Kijk goed om je heen! Er zijn overal zoveel mooie bijzondere dingen in de wereld om je heen te ontdekken als je goed kijkt!”

Leesleeuw recensie

Wij schreven een recensie over het boek ‘Gozert’ van Pieter Koolwijk en geïllustreerd door Linde Faas. Klik hier om de recensie te bekijken. 

Ook het boek ‘Ergens in de sneeuw’ hebben wij gerecenseerd, Klik hier om naar deze recensie te gaan. 

Meer boeken van Linde Faas:

error: Content is protected !!