Je kunt niet vroeg genoeg met voorlezen beginnen! Kies eerst voor zachte, stoffen boekjes in contrasterende kleuren. Kinderen kunnen de boekjes dan zelf vasthouden, bekijken en onderzoeken (en op sabbelen!).  Andere tips voor het eerste jaar:
– Boekjes die knisperen
– Boekjes met verschillende structuren en materialen
– Zwart/witte geometrische vormen

Vanaf 1 jaar kun je boekjes kiezen met mooie, duidelijke plaatjes. Wijs de verschillende dieren en voorwerpen aan, benoem deze ook en maak er een leuk geluid bij. Flapjesboeken en schuifboekjes zijn nu erg leuk. Kies boekjes over herkenbare voorwerpen en onderwerpen in het leven van het kind. Nathalie Choux heeft bijvoorbeeld erg leuke schuifboekjes in allerlei verschillende thema’s, zoals ‘Mijn schuifboekje – Seizoenen’. 

Én vergeet het lidmaatschap bij de bibliotheek niet! Bij aanmelding ontvang je naast het gratis lidmaatschap een Boekstartkoffertje met daarin 2 leuke boekjes. Kijk voor meer informatie op de website van Boekstart: https://www.boekstart.nl/ 

Kies boekjes die aansluiten bij de interesses en belevingswereld van het kind. Denk bijvoorbeeld aan het gezin, dieren, uitjes, vriendjes, logeren en opa en oma. Verhaaltjes op rijm of met steeds terugkerende stukjes tekst vinden ze vaak erg leuk. De boekjes mogen best wat moeilijke woorden bevatten, die kun je dan tijdens het voorlezen uitleggen en aanwijzen. Om de nieuwsgierigheid te prikkelen, is het leuk als de herkenbare boekjes ook iets nieuws bevatten. Zo vergroot je stukje bij beetje hun wereld. Favoriet bij 3-jarige kinderen zijn boekjes waarin een eenvoudig probleem ontstaat dat aan het einde is opgelost. Er zijn ook veel boekjes waarin kinderen bepaalde opdrachtjes krijgen, zoals bij het boek  ‘Even achter mijn oortjes kriebelen’. Kinderen worden hier enthousiast van en zijn erg trots als het lukt. Dit zorgt voor veel leesplezier.  

Kleuters hebben veel behoefte aan een veilige, voorspelbare en eigen wereld. Kies dus boekjes die herkenbaar zijn, maar daag ze ook uit met nieuwe onderwerpen en prikkel hun fantasie. Kinderen in deze leeftijdsfase vinden het vaak lastig om emoties te benoemen en te vertellen hoe ze zich voelen. Een boek is een perfect middel om hierover met kinderen in gesprek te gaat. Er zijn ontzettend veel mooie prentenboeken die gaan over allerlei voor kinderen herkenbare emoties, bijvoorbeeld in het boek ‘De B van Balotje’ . Woordgrapjes, rijm, het alfabet, tellen… allemaal onderwerpen waar een kleuter op school mee in aanraking komt en waar zijn interesse komt te liggen. Ook zoekboeken zijn in deze leeftijdsfase ontzettend leuk en een mooie manier om veel interactie te hebben.

Er gaat een wereld voor kinderen open: ze leren zelf lezen! En ineens zien ze wat er om hen heen allemaal geschreven staat en begrijpen ze de wereld een stukje beter: verkeersborden, namen van winkels, straatnaambordjes, producten in de supermarkt en ga zo maar door. Fantastisch! Maak gebruik van het enthousiasme van de kinderen en stimuleer het lezen. Kies boekjes waarin de verschillende letters centraal staan, zoals in ‘Alfabet’ en ‘Kijk mijn letter’. Ook samen lezen is nu heel leuk, bijvoorbeeld met de boekjes van Toneellezen. Boeken die zich dichtbij bevinden met herkenbare thema’s vinden kinderen van deze leeftijd nog steeds heel fijn. Het mag best fantasierijk zijn, maar niet té gek of té eng. Ook moppenboekjes of boeken met woordgrappen vallen nu goed in de smaak. Zeker als het simpele mopjes zijn die ze de volgende dag kunnen doorvertellen aan hun vriendjes en vriendinnetjes op het schoolplein. 

Kinderen worden ouder en zullen meer zelf gaan lezen, maar blijf altijd voorlezen! Het is bewezen goed voor de taalontwikkeling en de sociale ontwikkeling en je hebt een knus momentje samen. Kinderen van rond de 9 jaar gaan steeds meer nadenken over zichzelf: wat ze willen, wat ze kunnen of niet kunnen en hoe ze eruit zien. Ze gaan zich vergelijken met hun vriendjes en vriendinnetjes. Er zijn ontzettend veel mooie boeken over gevoelens, vriendschap, onzekerheid etc. Een voorbeeld is het boek ‘Gozert’ van Pieter Koolwijk, waarin Ties een denkbeeldige vriend heeft die hem geregeld in de problemen brengt. Kies een boek dat aansluit bij wat er speelt bij het kind en ga hier tijdens het lezen met het kind over in gesprek. Dit is ontzettend waardevol en je helpt het kind hier enorm mee. Je kunt kinderen nu goed laten kennismaken met allerlei soorten boeken, denk aan:
– informatieboeken
– dichtbundels
– grappige boeken
– stripboeken
– droevige boeken
Langzaamaan ontwikkelen ze hun eigen smaak.

Kinderen van deze leeftijd ontwikkelen steeds meer bepaalde interesses en hobby’s. Ze vormen hun mening en zijn maatschappelijk betrokken. Ontzettend leuk is het nu om boeken voor te lezen en daarover in gesprek te gaan met het kind. Een geschikt boek daarvoor is ‘De zweetvoetenman’, over het Nederlands recht. Jullie leren elkaar beter kennen en je kan lessen voor het leven meegeven. 

Kinderen gaan richting puberteit en zetten een grote stap: ze verlaten de basisschool en beginnen aan hun middelbare schooltijd. Een spannende fase voor veel kinderen. Ook hierbij kunnen boeken hulp bieden en zorgt de herkenbaarheid (want de hoofdpersoon voelt misschien wel hetzelfde als het kind) voor veel rust. 

En ook al zijn kinderen nu misschien meer afwezig, chagrijnig en liggen ze lang in hun bed. Vergeet dat knusse moment samen niet en blijf ze lekker voorlezen!

error: Content is protected !!