Koos Meinderts en Annette Fienieg

Koos Meinderts (1953), geboren in Den Haag, studeerde pedagogiek, maar maakte deze studie niet af. Hij ging schrijven en in 1983 verscheen zijn eerste kinderboek: ‘Mooi meegenomen’. Naast boeken schreef hij ook liedteksten voor Klein Orkest en cabaretprogramma’s. Voor zijn boek ‘Naar het noorden’ ontving Meinderts in 2017 de Gouden Griffel. Zijn vrouw Annette Fienieg maakte meestal de illustraties bij zijn boeken.

Annette Fienieg (1959), geboren in Den Haag, volgde de opleiding Grafiek aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Utrecht. Naast haar werk als illustrator van kinderboeken werkt ze als grafisch kunstenaar. Samen met Koos Meinderts, haar man, hebben ze een werkplaats in Utrecht waar ze eigen werk verkopen. 

Aan welk boek uit jullie jeugd hebben jullie goede herinneringen?

Annette: ‘De kinderen van de grote Fjeld’ van Laura Fitinghoff.

Koos: ‘De scheepsjongens van Bontekoe’ van Johan Fabricius.

Waren jullie vroeger al veel aan het schrijven/tekenen of hadden jullie heel andere hobby’s?

Annette: “Ik was als kind altijd aan het tekenen, op school als ik mijn werk af had, en ook thuis aan tafel.”

Koos: “Ik was een buitenkind, ik voetbalde het liefst de hele dag. Pas op de middelbare school ben ik gaan schrijven. Aanvankelijk alleen gedichten, later ook verhalen.”

Jullie boek ‘Bij ons in de straat‘ is één van de thematitels van de Kinderboekenweek 2023. Gefeliciteerd! Kunnen jullie vertellen waar dit boek over gaat?

Koos en Annette: “In het boek vertellen we op rijm over een straat met bijzondere mensen in bijpassende bijzondere huizen. Over kleine Jantje Hens aan Dek die in een boot woont, over Mooie Molly, een circusdanseres in een woonwagen en over Kokkie Wokkie in zijn restaurant. Wij hebben onszelf ook een huis gegeven. Annette en ik wonen op nummer 11, in een atelierwoning.”

Hoe is het om samen te werken aan een boek? Gaat dat gepaard met vaste rituelen of verschilt dat per boek?

Koos en Annette: “Dat verschilt per boek. Bij prentenboeken is er vooraf en gedurende het maakproces heel veel overleg. Bij boeken met voornamelijk tekst schrijft Koos eerst het verhaal, waarna Annette aan de slag gaat met de illustraties. Vaste rituelen hebben we niet. Koos heeft er behoefte aan om zodra hij een hoofdstuk heeft geschreven het aan Annette voor te lezen. Annette laat meestal pas de illustraties zien als ze allemaal af zijn.”

Zijn jullie op dit moment bezig met een nieuw boek of project?

Annette: “Ik werk momenteel aan de illustraties voor ‘De wonderlijke wereldreis van Zebedeus’, een boek dat voorafgaat aan het dit jaar verschenen ‘Zebedeus en het ganzenbord van Wisse’.”

Koos: “Ik werk aan een boek voor volwassenen. Binnenkort verschijnt ‘Een zee van papier’, een verhaal dat ik schreef bij papierkunstwerken van Sietse Muis.”

Hebben jullie een boodschap of tip voor jonge lezers?

Koos en Annette: “Ga lekker lezen. Lezen kun je overal: in bed, met je rug tegen de verwarming, in de trein en op school. Heb je even genoeg van lezen, ga dan heerlijk buiten spelen.”

Leesleeuw recensie

Wij schreven een recensie over het boek ‘De club van lelijke kinderen’ van Koos Meinderts en Annette Fienieg. Klik hier om deze recensie te lezen.

Ook schreven wij een recensie over het boek ‘De liedjesatlas’, deze kun je hier lezen en de recensie over het boek ‘Naar het Noorden’ kun je hier lezen.

error: Content is protected !!