Janneke Schotveld

Janneke Schotveld (1974) werd geboren in Lelystad. Na de middelbare school besloot ze Creatieve therapie te studeren en daarna naar de Pabo te gaan. In 2007 debuteerde ze met haar eerste boek: Villa Fien. Dit boek won direct de Hotze de Roosprijs. Daarna volgden nog vele mooie boeken. Ze schrijft vooral voor kinderen van 7 jaar en ouder en haar boeken staan bekend om de humor en fantasie. Dit komt mooi samen in haar Superjuffie serie, waarvan in 2011 het eerste deel verscheen. Vorig jaar, in 2021, kwam alweer het negende deel uit: Superjuffie in Australië. In 2018 verscheen de film Superjuffie!

Voor het sprookjesboek ‘De Kikkerbilletjes van de koning en andere sprookjes’ uit 2019 kreeg ze een Vlag en Wimpel. 

Foto: @kekekeukelaar

Uit welk boek uit uw jeugd heeft u goede herinneringen?

“Dat is meteen een haast niet te beantwoorden vraag, ik ben mijn ouders heel dankbaar dat er niet één, maar heel veel boeken waren in huis. Maar goed, als ik echt móét kiezen, dan is het Ronja de roversdochter. Zo wilde ik zijn, zo wilde ik leven, nog steeds wel eigenlijk. Soms, als we in het weekend met de hond naar het bos gingen om te wandelen, dan hield ik mijn pas in tot het net leek of ik niet meer bij het gezin hoorde en stelde me voor dat ik het bos in glipte en net als Ronja in het bos ging wonen. Ik herlees Ronja eens in de zoveel jaar en het blijft onverminderd mooi.”

Was u vroeger een echte lezer of had u andere hobby’s?

“Ik was een enorme boekenwurm. Een van mijn fijnste jeugdherinneringen is dat ik vaak op zaterdagochtend met mijn vader naar de bibliotheek ging. Daar mocht ik pakken wat ik wilde, en met een tas vol verse verhalen aan het stuur fietsten we dan weer naar huis, rijkdom! Met verjaardagen, Sinterklaas en vakanties kregen we ook altijd een nieuw boek, en daar was ik (bijna) altijd blij mee. Ik was geen kritische lezer, verslond gewoon alles wat ik in handen kreeg. Maar ik had ook andere hobby’s hoor: buiten spelen, hutten bouwen, rolschaatsen.”

Superjuffie, de Dappere ridster… allebei powervrouwen. Is het belangrijk voor u om vrouwen op een bepaalde manier in uw boeken naar voren te laten komen?

“In mijn verhalen verschijnen altijd vanzelf de thema’s die mij bezighouden. Dierenrechten, natuur, gender én sterke vrouwen als rolmodel. Het is niet zo dat ik me voorneem om een sterke vrouw te verzinnen en daar dan een boek over te maken. Omdat het me bezighoudt fietst er een ridster mijn hoofd binnen en denk ik ha, die is leuk! Juf Josje is trouwens vergeleken met de ridster best een watje en een zeurpiet, maar gelukkig verandert ze af en toe in Superjuffie.”

 

Bent u op dit moment bezig met een nieuw boek of project?

“Ja, er is altijd een nieuw boek in wording! Bijna af is Adiba, de heks in de oude eikenboom. Zeven verhalen over een eigenwijze kleine oude heks, heel geschikt om voor te lezen. Adiba kwam al eerder voor in De kikkerbilletjes van de koning.”

Heeft u een tip of boodschap voor jonge lezers?

“Lees wat je lezen wilt, plunder de boekenkast/bibliotheek! Als je veel verschillende boeken leest, ontwikkel je vanzelf een eigen smaak. En die smaak kan bovendien ook wisselen. Soms heb je een tijdje zin in fantasieverhalen, soms wil je juist graag meer realistische boeken lezen over kinderen zoals jij. Er zijn ontzettend veel leuke, mooie boeken te krijgen. Als je het moeilijk vindt om te kiezen, vraag dan hulp aan een bibliotheekmedewerker of neem je ouders mee naar een echte Kinderboekwinkel: een walhalla!”

“En voor ouders/verzorgers/leerkrachten: lees voor, lees voor! Je kunt kinderen zoveel moois meegeven en het is een heel fijne verbindende activiteit. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is, ook/juist als kinderen al zelf kunnen lezen. 

Leesleeuw recensies

Wij schreven een recensie over het boek ‘De Kikkerbilletjes van de koning’ van Janneke Schotveld. Klik hier om de recensie te bekijken. 

Ook schreven wij een recensie over het boek ‘De dappere ridster – Sint zit vast’. Klik hier om naar deze recensie te gaan.

 

error: Content is protected !!