Ik denk dat ik ontvoerd ben

  • Titel: Ik denk dat ik ontvoerd ben
  • Schrijver: Pim Lammers
  • Illustrator: Sarah van Dongen
  • Jaar: 2022
  • Uitgever: Querido
  • Leeftijd: v.a. 8 jaar
  • Thema: Gedichten, Diversiteit

Een mooie gedichtenbundel over de bijzondere band die familieleden met elkaar hebben. Ook is er extra aandacht voor diversiteit. Zo lezen we bijvoorbeeld over ‘Tante Ben’, over een oom in een rolstoel en over een gezin dat nieuw in Nederland is. Soms is het ‘anders voelen’ een centraal thema in de gedichten, maar net zo vaak wordt dit terloops genoemd en komt het terug in de vrolijke en kleurrijke illustraties. 

Niet van hier

De jongens uit mijn klas

zeggen dat mijn familie

hier niet altijd was.

‘Jij hoort hier niet’, zeggen ze.

‘Jij komt hier niet vandaan.’

En ze noemen me van alles,

maar nooit bij mijn naam.

Ik heb nog even gekeken

om het zeker te weten:

een rode Volkswagen Polo,

benzine, 121.761 kilometer,

75pk, 4-cilinder, een automaat.

Het is echt geen ruimteschip 

dat op onze oprit staat.

 

Om te doen: 

Leuk om met kinderen nog even na te praten na het lezen van de gedichten. Kennen jullie bijvoorbeeld ook een ‘Tante Ben?’ Of iemand die in een rolstoel zit?

 

error: Content is protected !!