Hasna Elbaamrani

Hasna Elbaamrani is geboren in Amsterdam, haar ouders in Marokko. Vanwege haar maatschappelijke betrokkenheid en rechtvaardigheidsgevoel koos ze voor de studie rechten in Amsterdam. 

Sinds 2010 organiseert ze debat- en dialoogavonden, ontwikkelt ze educatief materiaal en staat ze zelf ook regelmatig voor de klas als gastdocent. 

Haar eerste kinderboek kwam voort uit een passie voor schrijven en haar wens om meer diversiteit in kinderboeken terug te zien. De vele zomers die ze doorbracht bij familie in Marokko inspireerden haar en Lisa Boersen tot het schrijven van het boek ‘Duizend-en-één paarse djellaba’s’. En met succes. Het boek stond in de Prentenboek Top 10 van de Nationale Voorleesdagen en won een Vlag en Wimpel in de categorie tot 6 jaar.  

Wat is je eigen favoriete kinderboek?

“Ik heb geen favoriet kinderboek; er zijn wel verschillende boeken en verhalen die mij zijn bijgebleven. Ik kan me nog goed herinneren dat ik het sprookje ‘Het meisje met de zwavelstokjes’ voor het eerst las. Ik heb gejankt! En daar ligt ook de kracht van sprookjes: ze zijn heel beeldend en bespreken, tussen alle bovennatuurlijke wezens door, realistische thema’s zoals onrecht, armoede en familie.”

Las je zelf vroeger als kind veel?

“Als kind kwam ik graag bij de bibliotheek en ik nam altijd te veel boeken mee naar huis. Het lukte mij lang niet altijd om alle boeken te lezen, voordat ze weer terug moesten. Maar die boeken die ik wel las, soms meerdere keren, waren griezelboeken. Ik was een groot fan van de boeken van Paul van Loon en de Kippenvel-reeks van auteur Robert Lawrence Stine. Monsters, heksen, en weerwolven vond ik geweldig. Ook las ik graag de sprookjes van de gebroeders Grimm en Hans Christian Andersen. Verder heb ik als kind jarenlang een abonnement gehad op de Donald Duck; ik verheugde me op de zaterdagen, want dan kreeg ik een nieuwe in de bus.”

Heb je zelf diversiteit gemist in kinderboeken?

“Als kind was ik mij niet bewust van het ontbreken van diversiteit in kinderboeken. Op latere leeftijd realiseerde ik mij dat ik me als kind niet vaak herkende in de personages en ook niet altijd in de verhalen. Als kind wil je jezelf terugzien in boeken, maar ook in films en series. Vroeger was Aladdin mijn favoriete film en ik beeldde mij regelmatig in dat ik prinses Yasmine was. Nu begrijp ik dat ik voor Yasmine koos, omdat ik van alle Disney-personages het meest op haar leek. Het is goed om te zien dat daar tegenwoordig meer aandacht voor is.”

Wat is het mooiste compliment dat je hebt gekregen over je werk?

“Ik had geen idee wat de reacties zouden zijn op ‘Duizend-en-één paarse djellaba’s’. Ik had wel verwacht dat kinderen en hun ouders het een leuk boek zouden vinden, maar dat het met zoveel enthousiasme ontvangen zou worden, was een verrassing. Er is behoefte aan meer diversiteit en inclusiviteit in de kinderboekenliteratuur en dit boek biedt dat. Tegelijkertijd vertelt dit boek een heel universeel verhaal over een meisje dat haar moeder kwijtraakt op een drukke plek en daarmee kunnen veel kinderen zich herkennen in het verhaal. Lisa Boersen, met wie ik het boek schreef, en ik hebben een hoop mooie complimenten mogen ontvangen: kinderen die een djellaba willen hebben of ook een keer naar Marrakech willen. Maar ook van personen die in Marrakech zijn geweest en de stad direct herkennen in de illustraties. Een groot compliment, ook aan de illustrator Annelies Vandenbosch.”

Kun je al iets vertellen over je nieuwe boek?

“Jazeker! In maart 2022 komt het prentenboek ‘De hartenketting van meester Rumi’ uit, dat ik samen met spoken word artiest Atta de Tolk heb geschreven. Het boek wordt uitgegeven door Rose Stories, een uitgeverij die zich richt op verhalen die meer diversiteit en inclusiviteit brengen. Het verhaal gaat over een leraar, meester Rumi, die elke schooldag begint met het voordragen van een gedicht in de klas. Hij inspireert zijn klas om ook te gaan dichten. Maar niet alleen zijn klas…over de hele wereld verbinden kinderen hartjes vol liefde en mooie gedichten met elkaar!”

Wat is jouw boodschap of tip voor jonge lezers?

“Mijn boodschap aan jonge lezers is om vooral te blijven lezen. Je leert heel veel van lezen over verschillende onderwerpen. Van lezen ga je ook beter schrijven! En daar heb je jouw hele leven profijt van! Veel leesplezier!

Leesleeuw recensie

Wij schreven een recensie over het boek ‘Duizend – en – één paarse djellaba’s’ van Hasna Elbaamrani en Lisa Boersen en met tekeningen van Annelies Vandenbosch. Klik hier om de recensie te bekijken. 

error: Content is protected !!