Hans en Monique Hagen

Biografie Hans en Monique Hagen

Na gewerkt te hebben als leraar geschiedenis en Nederlands, bij een theatergroep en bij het tijdschrift Taptoe, is Hans Hagen in 1987 full-time schrijver geworden. We kennen hem o.a. van de Jubelientjeboeken. In 2004 won hij een Gouden Griffel voor zijn boek ‘De dans van de drummers’. Samen met zijn vrouw Monique Hagen schreef hij verschillende poëzie-prentenboeken, waaronder ‘Jij bent de liefste’.

Monique Hagen is van oorsprong kleuterleidster en dramadocent. Van 1987 tot 2003 presenteerde ze Het Klokhuis van de NPS. In 1984 begonnen Hans en Monique met het schrijven van gedichten voor jonge kinderen. Inmiddels zijn er al 14 boeken van hen samen verschenen. Van 2017 tot 2019 waren Hans en Monique Hagen samen ‘Nederlands Kinderboekenambassadeur’.

© foto Amber Beckers

Wat is jullie favoriete kinderboek?

Monique:
“Van vroeger: De gebroeders Leeuwenhart van Astrid Lindgren.”
“Van nu: Een indiaan als jij en ik van Erna Sassen.”

Hans:
“Van vroeger: De weglopers van Ulf Stark.”
“Van nu: Die kleine is Don, de lange is Sjon van Catharina Valckx.”

Op de website van Hans en Monique staat een lijst met nog meer boeken die zij mooi vinden.

 

Lazen jullie vroeger als kind veel?

Monique:
“Ik was een echte boekenwurm. Ik las alles wat los en vast zat. Van Joop ter Heul tot ‘Het sleutelkruid‘ van Paul Biegel. Ik was de oudste van zes kinderen – ik las ook graag voor aan mijn broertjes en zusjes. Uit de dikke sprookjesboeken die we thuis hadden. Elk jaar kregen we een boek in de Kinderboekenweek.”

Hans:
“Mijn ouders lazen wél de krant, maar géén boeken. Ik was aan het voetballen, in het bos aan het spelen, of ik zat weggedoken in een boek. In het begin vooral stripboeken die mijn broer meebracht: RinTinTin, Winnetou, Guust Flater, Asterix en Obelix, Billie Turf, Archie de ijzeren man… Later las ik ook Dik Trom, Arendsoog, Pietje Bel en Colt 45. In de vijfde klas (groep 7) had ik een meester die ‘Alleen op de wereld‘ voorlas, prachtig vond ik dat. Hij heeft mijn liefde voor verhalen aangewakkerd.” 

Hebben jullie nog een mooie poëzie boekentip?

Ik wou dat ik een vogel was – een bloemlezing met 366 natuurgedichten (Ploegsma 2019)

Brave hond! Stoute kat! – Bette Westera & Mies van Hout (Gottmer 2021)

Een krekel in mijn slaapzak – Suzanne Weterings & Annette Fienieg (Querido 2021)

Wat is jullie boodschap voor jonge lezers?

“Als je een boek niet leuk vindt, stop er dan mee en zoek een ander boek, want er zijn zó ontzettend veel mooie, goeie, spannende en grappige boeken! Ga naar de bibliotheek (gratis voor iedereen tot 18 jaar). Daar werken mensen die je heel graag helpen bij het zoeken naar boeken die precies bij jou passen.” 

Leesleeuw recensies

Wij schreven een recensie over ‘Jij bent de liefste’ en ‘Spelen tot het donker wordt’ van Hans en Monique Hagen.

Klik hier om de recensie over ‘Jij bent de liefste’ te bekijken.
Klik hier om naar de recensie over ‘Spelen tot het donker wordt’ te gaan. 

Meer boeken van Hans en Monique Hagen:

error: Content is protected !!