Djenne Fila

Djenné Fila (1995) is een Tilburgse illustrator die met haar illustraties verhalen verrijkt. Met haar illustraties opent ze de deur naar andere werelden om kinderen én volwassenen mee te nemen op reis. Ze won in 2023 het Gouden Penseel voor haar illustraties uit ‘Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen’ van Joukje Akveld. Haar illustraties uit ‘De Vuurvogel‘, een hervertelling van het beroemde ballet door Bette Westera werden bekroond met een zilveren European Design Award. Djenné maakt sfeervolle beelden vol structuur die ze met haar unieke collagetechniek samenstelt.

Van tentoonstellingswanden over complexe onderwerpen als biodiversiteit tot magische prentenboekillustraties bij wereldse sprookjes. Van non-fictie teksten die meer zeggingskracht kunnen gebruiken tot poëtische troostkaarten die raken.

Door te luisteren, zich in te leven en onderwerpen te doorgronden brengt Djenné verhalen voor jong en oud tot leven. In eigentijdse en sfeervolle illustraties met een verrassende variatie aan materialen en technieken. 

Aan welk boek uit je jeugd heb je goede herinneringen?

“Het boek ‘Eten bij de vos’ van Stephen Wyllie en Paul Korky. Wij hadden thuis alleen een Duitse versie en mijn vader las het altijd erg leuk voor. De taal kon ik niet helemaal begrijpen maar daardoor was het spannend en sfeervol om naar te luisteren, en door de illustraties kon je het verhaal ook begrijpen. Dit pop-up boek was een favoriet van mijn broertje en mij.” 

Tekende je zelf vroeger als kind veel of had je andere hobby’s?

“Ik tekende als kind al erg veel. Ik ben opgegroeid in een creatief gezin. Daarnaast vond ik het leuk om te dansen en te klimmen.”

In 2023 won je een Gouden Penseel voor je illustraties uit ‘Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen‘. Hoe was dit voor je?

“Ontzettend eervol om mee te maken, echt een grote aanmoediging  voor mijn werk. Een grote onwerkelijke droom die uitkwam.”

Welke illustrator maakt volgens jou kans op het Gouden Penseel van dit jaar?

“Daarvoor heb ik nog niet genoeg nieuwe boeken gekeken en gelezen. Maar ik ben heel nieuwsgierig naar het nieuwe boek van Ludwig Volbeda!”

Werk je op dit moment aan een nieuw boek of project?

“Ik werk aan een jeugdboek over Marco Polo samen met Lida Dijkstra. We hebben ook ‘Het beest met de kracht van tien paarden’ gemaakt en ‘Schaduw van Toet‘.”

Hoe ziet je werkplek eruit en heb je vaste rituelen tijdens het illustreren?

“Ik huur een atelier in een oud ziekenhuisgebouw in Tilburg. Elke dag begin ik met een kop thee, een to-do lijstje en een leeg bureau, daarna maak ik er een vrolijke puinhoop van!”

Wat is je boodschap of tip voor jonge lezers (of hun ouders/verzorgers/meester/juf)?

“Kijk eens om je heen met welke mooie (onverwachte) materialen je kan tekenen. Ik gebruik soms hout, rucola of koffie. In elke vlek, patroon of boomschors is wel iets te ontdekken!”

Leesleeuw recensie

Wij schreven een recensie over het boek ‘Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen’ van Joukje Akveld en Djenné Fila. Klik hier om deze recensie te lezen.

Alle boeken van Djenné Fila:

error: Content is protected !!