Catharina Valckx 

Catharina (1957) is opgegroeid met haar ouders en 4 zussen in Frankrijk, waar ze naar toe verhuisden toen ze 2 jaar was. Het gezin woonde in een dorpje dichtbij Parijs. 
Thuis was het heel fijn, op school helaas niet. Maar het superstrenge Franse onderwijs heeft haar creativiteit niet weten te doven. 

Na haar eindexamen in Frankrijk is ze naar de kunstacademie in Groningen gegaan. Vervolgens heeft ze een tijdje in Parijs gewoond en toen de postacademische opleiding Ateliers’63 gevolgd. (toen nog in Haarlem)

Na jaren actief te zijn geweest als beeldend kunstenaar gooide zij het roer om en ging kinderboeken illustreren en schrijven, in het Frans en in het Nederlands. Haar eerste boek kwam uit in 1997.

In 2021 won Catharina een Zilveren Griffel voor ‘Die kleine is Don, de lange is Sjon.” Een boek voor beginnende lezers uitgegeven door Querido.

Wat is uw eigen favoriete kinderboek?

“Dat is een onmogelijke vraag omdat het er niet één is, omdat mijn favorieten niet altijd dezelfde zijn, omdat sommige boeken een fantastische tekst hebben maar minder interessante illustraties, of omgekeerd. Omdat ik sommige boeken geweldig vind maar ik weet dat kinderen ze niet echt gaan waarderen. En omgekeerd. 
En ook omdat sommige van mijn favorieten niet in het Nederlands zijn verschenen. Ik kies dus voor een boek waarvan zowel de tekst als de illustraties briljant zijn, dat in het Nederlands is verschenen, sterker nog, geschreven, en waar jong en oud van kan genieten. Het is…‘Is er dan niemand boos?’ van Toon Tellegen, geïllustreerd door de fantastische Marc Boutevant (een grote ster in Frankrijk). De tekst is geniaal, vol liefde en humor, en de illustraties ook. Een perfect boek! “

Las u zelf vroeger als kind veel?

“Als kind las ik vooral heel veel strips. Ik hield altijd al van plaatjes. Ik was geabonneerd op Pif le chien (een kinderblad dat mijn hele generatie in Frankrijk opgegroeid kent) en ik las Kuifje, Asterix en Obelix, Guus Flater (Gaston la Gaffe), noem maar op. Die werden toen allemaal net geschreven (Kuifje niet, dat is al van voor de oorlog). Young adult boeken had je toen nog niet, dus je stapte op een bepaald moment in een keer in de grotemensenwereld. Dat deed ik rond mijn 15de, met boeken van Jacques Prévert en André Breton. Voor school moest je al Zola en Balzac en Victor Hugo lezen. Zola was nog wel spannend (arbeiders in de 19de eeuw) maar de rest was nogal taaie kost op die leeftijd.”

U heeft net een nieuw boek uit over Don en Sjon (Don en Sjon brengen geluk). Kunnen we nog meer boeken van dit leuke duo verwachten?

“Jaaaa, er komt vast nog een nieuwe Don en Sjon. Ik ben ook met een ander boek bezig, dus het duurt nog even, maar ik heb al een paar verhalen geschreven. Ik vermaak me uitstekend met Don en Sjon.”

Wat is uw boodschap of tip voor jonge lezers?

“Als je een leuk boek zoekt kun je advies vragen in de bibliotheek of aan je juf of meester, die kennen er heel veel. Er zijn ook sites, zoals deze – Leesleeuw – die je kunnen helpen. Als je een boek te pakken hebt dat je leuk vindt, kijk dan of er meer is van dezelfde auteur. Er is heel veel te genieten en te lachen en te leren met lezen, dus het is zeker de moeite waard om die boeken die bij jou passen op te snorren!”

Leesleeuw recensie

Wij schreven een recensie over het boek ‘Die kleine is Don, de lange is Sjon’ van Catharina Valckx. Klik hier om de recensie te bekijken.

error: Content is protected !!