Bette Westera

Bette Westera (1958) wist al jong wat ze wilde worden: juf. Dus ze volgde de Pedagogische Academie (tegenwoordig Pabo) en stond korte tijd voor de klas. Ze besloot verder te studeren en verhuisde naar een Franciscaanse leefgemeenschap. In haar vrije tijd schreef ze verhalen, gedichten en liedjes.

In 1999 verscheen haar eerste prentenboek: ‘Wil je met me trouwen?’ met illustraties van Harmen van Straaten. Dat was het begin van een zeer succesvolle carrière. Inmiddels heeft Bette Westera ruim 50 boeken en drie keer zoveel vertalingen op haar naam staan. Voor de boeken ‘Doodgewoon’ en ‘Uit elkaar’, die ze maakte samen met illustrator Sylvia Weve, won ze in respectievelijk 2015 en 2020 een Gouden Griffel.   

Foto: Robert Elsing

Aan welk boek uit uw jeugd heeft u goede herinneringen?

“Als kleuter was ik dol op ‘Floddertje‘ van Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp. Later kwamen daar ‘Het schaap Veronica’ en andere gedichten (nu gebundeld in Ziezo) bij. Toen ik een jaar of twaalf was las ik ‘Torenhoog en Mijlen breed‘ van Tonke Dragt. Heel indrukwekkend vond ik dat. Edu durfde tegen de gangbare ideeën en opvattingen in te gaan. Hij stond open voor dat wat als onmogelijk werd beschouwd. Zo dapper als Edu wilde ik ook zijn.”

Was u vroeger al veel aan het schrijven of had u heel andere hobby’s?

“Ik schreef wel graag sinterklaasgedichten, maar aan opstellen schrijven had ik een hekel. Dat moest altijd over iets gaan wat ik niet interessant vond.”

U werkt veel samen met illustrator Sylvia Weve. Wat maakt volgens u deze samenwerking zo succesvol?

“Het belangrijkste is denk ik dat we elkaar vrij laten. Ik stuur Sylvia mijn teksten en zij zet ze naar haar hand. Op die manier wordt het geheel altijd meer dan de som der delen.”

Werkt u op dit moment aan een nieuw boek of project?

“Jazeker, maar daar wil ik nu nog even niks over zeggen.” 

Hoe ziet uw werkplek eruit en heeft u vaste rituelen tijdens het schrijven?

“Ik zit sinds corona op de bank in de huiskamer met mijn laptop op schoot. Mijn man kwam toen thuis werken en pikte mijn bureau in de werkkamer in. Dat pakte heel goed uit: sinds ik gewoon op de bank zit heb ik geen last meer van schouderklachten.” 

Heeft u een boodschap of een tip voor jonge lezers (of hun ouders/verzorgers/meester/juf)?

“Lees zelf. Blijf voorlezen, ook als kinderen al zelf kunnen lezen. Bied aan wat bij het kind past, niet wat jij wilt dat het leest. Lezen is genieten, geniet er samen van.”

Leesleeuw recensie

Wij schreven een recensie over het boek ‘Uit elkaar’ van Bette Westera. Klik hier om deze recensie te lezen.

Ook schreven wij een recensie over het boek ‘Pak die bal, Teckel Tom’, deze kun je hier lezen. 

error: Content is protected !!