Annie M.G. Schmidt werd op 20 mei 1911 geboren in het Zeeuwse plaatsje Kapelle. Ze overleed op 21 mei 1995 in Amsterdam op 84 jarige leeftijd. 

Ze groeide op in een gezin met haar 8 jaar oudere broer Wim, vader (predikant in Kapelle) en moeder. Haar moeder was juf voordat zij trouwde en leerde de kleine Annie al vroeg lezen en schrijven. Ook las ze haar veel voor, vertelde verhalen en zong liedjes. 

Op 4-jarige leeftijd zou ze zelfs al haar eerste gedichtje hebben gemaakt*:

Er was eens een hond,

die zat op z’n kont

er was eens een kat

die zat op z’n gat

Annie ging naar de middelbare school in Goes waar ze in 1930 slaagde voor haar HBS-a eindexamen. Tijdens deze jaren ontwikkelt Annie zich als een recalcitrante jonge vrouw die vaak spijbelt. 

Na korte uitstapjes (afgebroken notariaatstudie, cursus steno en typen bij Schoevers en werken als au-pair in Hannover) ging Annie aan het werk als bibliothecaresse op verschillende locaties, onder meer in Amsterdam. 

In 1941 werd ze directrice van de stadsbibliotheek in Vlissingen. Na de Tweede Wereldoorlog werkte ze tot 1958 als redactrice voor het Parool. vanaf 1948 schreef Annie wekelijks een column voor volwassenen en gedichten voor kinderen in deze krant.

 In 1950 verschenen haar eerste drie bundels, waaronder haar eerste boek voor kinderen: ‘Het fluitketeltje’. Daarna schreef ze de verhaaltjes over Jip en Janneke en werkte ze voor het eerst samen met Fiep Westendorp die de illustraties verzorgde. Dit was de start van een uiterst succesvolle samenwerking en leverde prachtige klassiekers op zoals bijvoorbeeld: ‘Pluk van de Petteflet’, ‘Otje’ en ‘Floddertje’. 

In de jaren 50 kreeg Annie een relatie met Dick van Duijn (chemicus van beroep). En in 1952 werd hun zoon Flip geboren. Flip van Duijn beheert al jaren de nalatenschap van zijn moeder. (Een kijkje op de website is ook zeer de moeite waard.) 

Naast kinderboeken schreef Annie ook voor volwassenen; columns, cabarteliedjes en teksten voor radio-en televisieseries zoals bijvoorbeeld ‘Ja zuster, nee zuster’. Voor haar werk nam Annie vele prijzen in ontvangst. Maar de mooiste prijs was misschien toch wel de hoogste internationale prijs die er voor kinderboeken bestaat: de Hans Christiaan Andersen prijs. Uitgereikt door Astrid Lindgren.

Afbeelding: Wycher Noord 

*Bron: ‘Anna’ van Annejet van der Zijl

Schooltv maakte een prachtig filmpje over Annie M.G. Schmidt. Hierin wordt aan kinderen van 9-12 jaar verteld over het leven van deze grootste kinderboekenschrijver van ons land. Bekijk het filmpje hier

Annie M.G. Schmidt week

Ieder jaar vindt er in mei de ‘Annie M.G. Schmidt week’ plaats, rondom haar verjaardag op 20 mei. Tijdens deze week staan de boeken van Annie in het zonnetje. Dit jaar staan haar liedjes en versjes centraal. De boeken ‘Zing een lied‘ en ‘M’n opa‘ staan in het zonnetje, beide boeken zijn prachtig geïllustreerd door Noëlle Smit. 

Een mooie manier om de prachtige verhalen van Annie M.G. Schmidt nooit te vergeten!

Annie M.G. Schmidt lezing

De Annie M.G. Schmidt lezing werd voor het eerst gehouden in 2000. Ieder jaar geeft een bekende schrijver of illustrator uit Nederland of Vlaanderen zijn/haar persoonlijke kijk op de kinder- en jeugdliteratuur. Er waren al mooie lezingen te beluisteren van o.a. Paul Biegel, Joke van Leeuwen, Ted van Lieshout en Marit Törnqvist.

Dit jaar wordt de lezing verzorgd door Astrid Sy met als titel: ‘Peperneut, ik wil nimmer worden greut’. In haar lezing staat het thema verandering centraal. Hoe je daar aan de ene kant naar kunt hunkeren, maar er aan de andere kant ook voor kunt vrezen. En wat betekent dat voor het kinderboek?

De lezing vindt plaats op 15 mei in het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum in Den Haag.

Fiep Westendorp

Fiep Westendorp (1916) wist al van kleins af aan dat ze illustratrice wilde worden. Na de oorlog kwam ze in Amsterdam terecht waar ze wekelijks illustraties maakte voor Het Parool en Vrij Nederland. In 1947 ontmoette ze Annie M.G. Schmidt in journalistencafé Scheltema en dat was het begin van een levenslange vriendschap. Hun beroemde samenwerking begon in 1952 met de avonturen van Jip en Janneke in Het Parool. Later illustreerde ze onder meer Pluk van de Petteflet, Otje en Floddertje. 

Onze recensies

Wij schreven verschillende recensies over de boeken van Annie M.G. Schmidt. Hieronder vind je een overzicht. Bij iedere recensie vind je ook een leuke doe-opdracht, dus neem zeker een kijkje!

Anna – Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl schreef een prachtig boek over het leven van Annie M.G. Schmidt: Anna

Wij vroegen haar wat haar het meest is bijgebleven tijdens het schrijven van dit boek:

Annejet van der Zijl: 

‘Wat ik het meest inspirerend vond aan Annie M.G. Schmidt is de manier waarop zij, keer op keer, haar leven in eigen hand nam – vaak op een onorthodoxe en onverwachte manier. En wat ik echt een ontdekking vond is hoe de gebeurtenissen in haar eigen leven – niet zelden ook de treurige – doorechoëden in haar werk. Ik heb twee jaar aan ‘Anna’ gewerkt en ik kan niet anders zeggen dan dat ik een geweldige tijd met Annie heb gehad. Ik miste haar echt toen het boek af was.’

Cadeaupakketje

Een mooie manier om kinderen kennis te laten maken met de boeken van Annie M.G. Schmidt is door ze een boek cadeau te doen. Dit kun je heel goed combineren met een bijpassend cadeautje. Bij de Hema verkopen ze bijvoorbeeld leuk speelgoed van Jip en Janneke. 

Het boek Jip en Janneke is een klassieker die niet mag ontbreken in je boekenkast. Ook zeer  geschikt om te geven als kraamcadeau. Combineer dit boek bijvoorbeeld met een houten trekdier Takkie, een Jip en Janneke kwartetspel of een Jip en Janneke trein.

Klik hier voor nog meer Jip en Janneke speelgoed.  

Aan een klein meisje.

En alle dingen hebben hier twee kanten.
En alle teddyberen zijn hier dood.
En boze stukken staan in boze kranten.
En dat doen boze mannen voor hun brood.

Een bos is hier alleen maar een boel bomen.
En de soldaten zijn niet meer van tin.
Dit is een land waar grote mensen wonen.
Wees maar niet bang. Je hoeft er nog niet in.

error: Content is protected !!