Kinderboekenweek 2023: Bij mij thuis

Van woensdag 4 oktober t/m zondag 15 oktober is het weer tijd voor het leukste kinderboekenfeestje van het jaar: De Kinderboekenweek!
Dit jaar is het thema: Bij mij thuis. 

In onze special vind je meer informatie over het Kinderboekenweekgeschenk en het Prentenboek van de Kinderboekenweek. Ook kun je een interview lezen met Sanne Rooseboom én een dubbelinterview met Koos Meinderts en Annette Fienieg, makers van het boek ‘In onze straat’, één van de kerntitels van deze Kinderboekenweek. Je kunt mee dansen op het liedje van Kinderen voor Kinderen én in onze special vind je alle thematitels op een rijtje. 

Heel veel plezier en geniet van alle prachtige boeken die er zijn! Maak er weer een mooi feestje van dit jaar!

Kinderboekenweekgeschenk

Het Kinderboekenweekgeschenk van 2023 heet ‘Ravi en de laatste magie’ en is geschreven door Sanne Rooseboom. De illustraties zijn van Sophie Pluim. 

Ravi (11), haar moeder en broertje moeten weg uit de flat waar ze wonen, omdat daar een gasfornuis is ontploft. Omdat haar moeder in een rolstoel zit, komen ze terecht in een tehuis voor oude mensen. Dit zijn niet zomaar oude mensen, maar gepensioneerde tovenaars. Door de komst van het gezin in het tehuis gaat er iets mis en kan de machtigste tovenaar de hele stad veranderen in een ellendig slagveld. Gaat het Ravi lukken om hem te stoppen? 

Het Prentenboek van de Kinderboekenweek

Het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2023 is ‘Mijn huis is jouw huis’ van Yvonne Jagtenberg.

De moeder van Pats woont in een klein huisje bij de brug. Ze wordt verliefd op een man die van alles twee had: twee oren en twee kinderen. Hij gaat in het huis wonen en niet veel later wordt Pats geboren. Ook voor tante Kee, Berend Botje en een bereleuke oom met vriend bouwen ze extra kamers. Er komen steeds meer bewoners bij en er is steeds meer huis. Tot het op een gegeven moment écht niet verder kan….

Kinderen voor Kinderen!

Zoals ieder jaar is er weer een leuk liedje speciaal geschreven voor de Kinderboekenweek. Dit jaar is het lied geschreven door Iven Cudogham. 

Zingen en dansen jullie weer lekker mee?

Interview Sanne Rooseboom

Sanne Rooseboom is de schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk 2023. In juni 2022 hebben wij haar geïnterviewd. We vroegen haar onder andere wat haar favoriete kinderboek is, of ze vroeger als kind veel las, hoe haar series ontstaan, wat haar droom is en of ze nog een tip heeft voor jonge lezers.

Het hele interview kun je hier lezen.

Dubbelinterview met Koos Meinderts
en Annette Fienieg

Koos Meinderts en Annette Fienieg schreven het boek ‘In onze straat’, één van de kerntitels van deze Kinderboekenweek. 

Wij interviewden dit koppel en vroegen hen onder andere waar ‘Bij ons in de straat’ over gaat, hoe het is om samen te werken aan een boek en of ze bezig zijn met een nieuw boek of project.

Het hele interview kun je hier lezen.

Gouden Griffel & Gouden Penseel

Ook dit jaar vond er weer de uitreiking van de Gouden Griffel en het Gouden Penseel 2023 plaats. 

De winnaars zijn….

Gouden Griffel 2023:

Misjka, geschreven door Edward van de Vendel en Anoush Elman

Gouden Penseel 2023:

Djenné Filá voor het boek ‘Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen’.

Van harte gefeliciteerd!

Ben je benieuwd naar alle prijswinnaars op een rijtje? Klik dan hier

Onze recensies!

Bij ons in de straat

‘Bij ons in de straat
van nummer 1 tot nummer 10
wonen hele rare mensen
kom, dan laat ik ze je zien!’

Maak kennis met Arie B., Mooie Molly, Tante Truitje en Kokkiewokkie. 

Geschreven door Koos Meinderts, met tekeningen van Annette Fienieg.

Klik hier om naar de recensie te gaan.

Mevrouw Kiosk
Olga werkt in een krantenkiosk. Al zó lang, dat ze er niet meer uit kan. De kiosk is haar thuis, maar ze droomt van verre zeeën en de ondergaande zon. Op een dag ontdekt Olga dat ze haar kiosk op kan tillen en ermee kan lopen. En daarmee begint een groot avontuur…

Geschreven en geïllustreerd door Anete Melece.

Klik hier om naar de recensie te gaan. 

Samen zijn we thuis
Wat maakt thuis echt thuis? Zijn dat alle spullen die je zo goed kent in huis? Of zijn het de mensen om je heen? ‘Samen zijn we thuis’ is een prachtig prentenboek over verhuizen en je thuis voelen. 

Geschreven door Stephanie Parsley Ledyard, met tekeningen van Chris Sasaki

Klik hier om naar de recensie te gaan.

Mijn jaar in een tent
Zwaan (12) besluit een heel bijzondere challenge aan te gaan: een jaar lang iedere nacht in een tent slapen. Ze wil hiermee geld inzamelen voor vluchtelingenkinderen. Tijdens dit avontuur wordt ze geconfronteerd met haar angsten en komt ze tegenvallers tegen. Maar ook zijn er heel mooie nieuwe ervaringen en blijkt Zwaan meer te kunnen en durven dan ze zelf dacht. 

Geschreven door Tiny Fisscher, met tekeningen van Sophie Pluim.

Klik hier om naar de recensie te gaan. 

Thuis is niet waar je bent,

maar…

…met wie je bent.

(uit: De jongen en de walvis van Linde Faas)

error: Content is protected !!